vineri, 1 octombrie 2010

Cum sa iti activezi SUPRA-MENTALUL ca sa devii stapanul gandurilor si emotiilor tale!


SURSA:http://www.nlpmania.ro/blog/cum-sa-iti-activezi-supra-mentalul-ca-sa-devii-stapanul-gandurilor-si-emotiilor-tale/ Bine ai revenit pe NLP Mania!
“O femeie aflata in coma era pe punctul de a muri. Dintr-o data, ea s-a simtit ridicata la cer si s-a trezit in fata Scaunului Judecatii de Apoi.
- Cine esti? a intrebat-o o Voce.
- Sunt sotia primarului, a raspuns ea.
- Nu te-am intrebat a cui sotie esti, ci cine esti tu.
- Sunt mama a patru copii.
- Nu te-am intrebat a cui mama esti, ci cine esti tu.
- Sunt invatatoare.
- Nu te-am intrebat ce profesie ai, ci tine esti tu.

Si dialogul a continuat in acelasi fel. Orice ar fi raspuns femeia, cuvintele ei nu pareau sa raspunda la intrebarea: “Cine esti tu?”
- Sunt crestina.
- Nu te-am intrebat care este religia ta, ci cine esti tu.
- Sunt cea care a fost la biserica in fiecare zi si le-a dat de pomana ceIor sarmani.

- Nu te-am intrebat ce ai facut tu, ci cine esti tu.
In mod evident, ea nu a trecut de examen, caci a fost trimisa inapoi pe pamant. Cand s-a trezit din coma, femeia s-a decis sa afle cine este. Si astfel, intreaga ei viata s-a schimbat.(Anthony de Mello)”
***
La ora actuala exista o gramada de metode de dezvoltare personala, de terapie psihologica si consiliere. Toate au scopul de a te ajuta sa schimbi ceva la tine. Ceva ce nu iti place si vrei sa lasi in urma ta.
Imi amintesc ca in primul an in care am inceput sa studiez NLP mi-a aparut frecvent o intrebare in minte: “Ok, vad ca aceste tehnici sunt eficiente, vad ca au rezultate imediate… dar oare aceste rezultate se mentin in timp?”
La cat de sceptic eram pe atunci ma mir ca nu am renuntat sa studiez.
In aceea perioada aplicam metodele de NLP pe care le stiam, adica cel mai frecvent schimbari de reprezentari mentale cu toata lumea care era dispusa sa inchida ochii si sa isi imagineze ceea ce ii zic eu… 
Functiona de fiecare data!
Imi amintesc de schimbarile de reprezentari pe care le-am facut unei femei care zicea ca nu mai vrea sa manance paine dar nu se poate abtine… am facut-o sa ii fie scarba de paine pentru o perioada… cand vedea paine incepea sa se gandeasca la carnea de melc (ceva ce ea mi-a spus ca nu ar manca niciodata).
Mie mi-am schimbat reprezentarile pe care le aveam despre modul in care ma simt in public. Si acum prefer sa stau singur dar atunci imi era teama de a nu ma face de rusine in public. Asa ca nu aveam curaj sa ies din vizuina.
Am inchis ochii si am “vazut” aceasta teama a mea, apoi m-am vazut pe mine intr-o situatie in care am fost foarte increzator in mine. Am inceput sa modific propria mea reprezentare de insucces in cea de incredere. A functionat asa de bine incat anul trecut, cand a trebuit sa tin o prezentare in fata a cca. 120 de oameni ma gandeam ca deabia astept sa am un public de cel putin 400 de persoane.  Asta pornind de la situatia in care nu vorbeam in public ci asteptam sa fiu intrebat!
Metoda de a te “juca” cu propria minte!
Nu stiu nimic mai important pentru succesul tau decat faptul ca trebuie sa ajungi sa fi stapanul mintii tale. Am mai spus asta in alte articole si o sa o mai spun.  Cand o sa intelegi ca mintea face ce vrea cu tine – si ca asta nu e numai o metafora – atunci o sa te trezesti si o sa spui STOP!
Uite cum iti functioneza mintea ta ca sa te convinga sa faci ceea ce vrea ea:
  1. Iti  ia din amintirile din trecutul tau o imagine cu tine in care ai avut esec.
  2. O pune in prim-planul atentiei tale ca de fiecare data cand vrei sa incerci ceva, sa te impiedici de aceea reprezentare (amintire, imagine mentala).
  3. Iti suprapune asa de des vechea imagine mentala peste situatia prezenta incat tu ajungi sa crezi ca tot asa vei actiona si in prezent si ca tot asa te vei simti.
De ce face mintea lucrurile astea?  Rolul ei este sa te ajute la treburile “casnice”.  Mintea este cel mai nou intrument care a aparut in evolutia omului. Toate functiile si toate organele noastre sunt mult mai vechi decat mintea ca cronologie de aparitie si dezvoltare.
Asa ca acest copilas al evolutiei speciei umane incearca sa te ajute cat poate, dar nu este inca adaptat la cerintele tale. Tu ai avea nevoie de o minte care:
-          Sa se poata focaliza pe termen nelimitat atunci cand ai o problema
-          Sa poti sa pui o parte din minte sa analizeze o situatie iar o parte din minte sa tina o prezentare sau orice altceva
-          Sa filtreze toate informatiile in modul cel mai potrivit pentru tine, daca apare o informatie care ti-ar dezechilibra emotiile sa poti sa ii spui mintii sa o controleze
-          Sa iti puna in prim planul contiintei numai acele imagini pozitive despre tine, pe care le doresti.
Ce ai de facut ca sa iti “educi” mintea este sa o urmaresti. Atentia este ceva ce nu tine de minte! Asta este cel mai avantajos lucru pentru noi. Atentia ta este singura arma pe care o ai si cu care poti sa iti dresezi mintea.
Smecheria cu atentia este ca poti sa iti analizezi mintea, poti sa iti privesti mintea ca si cum ar fi un televizor pe care se deruleaza filmul gandurilor tale.
In momentul in  care esti atent la gandurile tale o sa simti mintea ca un simplu intrument, ca o simpla componenta a ta. Tu esti cu totul diferit de minte!  Esti mai mult Atentie decat Minte!
Mi-a placut ceea ce spunea Paul Brunton despre minte – ca poate sa faca toate sarcinile pe care i le dai dar nu poate sa se analizeze pe ea insasi. Asa ca cel care reuseste sa o analizeze este o alta componeta a fiintei umane!  O componenta mult mai veche si mai dezvoltata! Constiinta!
Aceasta constiinta o simti rar!
O simti dimineata cand te-ai trezit, este prima ta simtire atunci! Senzatia aia ca existi, ca esti viu. E asa de scurta incat nu ii dam atentie niciodata. Apoi mintea incepe sa produca ganduri si sa acopere aceea constiinta.  O mai simti in momentul in care adormi, cand mintea iti este obosita si pentru o clipa simti o stare de euforie in momentul in care te cufunzi in somn. Atunci nu te gandesti la nimic, doar simti clipa.
Si mai simti aceea constiinta si in timpul orgasmului. Cu cat este mai lung, cu atat aceasta senzatie de prezenta a ceva mai mult decat mintea obisnuita, incepe sa apara.
In rest contiinta este ascunsa de multe ganduri, asa cum cerul senin este ascuns  de nori.
Constiinta asta este sursa starilor de fericire pe care le-ai avut dealungul vietii. Aceasta constiinta are doar trei caracteristici:
  1. Este sursa starii de fericire
  2. Este sursa senzatiei de EU
  3. Este sursa tuturor intuitiilor tale
Din ea iti vin tie starile de bine si toate ideile noi pe care le ai. Nu o percepi tocmai din cauza valurilor de ganduri care o acopera.
Rolul mintii este tocmai sa actioneze ca un filtru intre viata ta obisnuita si aceste stari superioare.
Daca nu ai avea minte, toate starile constiintei te-ar coplesi. Nu ai face nimic altceva decat ai sta la soare sau oriunde altundeva pentru ca ai fi ca un drogat. Starile de fericire te-ar impiedica sa progresezi. Ai trai o continua stare de bine si implinire sufleteasca care in loc sa te puna la munca te-ar face sa devi lenes.
Ok, daca e asa atunci de ce ma intereseaza aceasta constiinta? Pentru ca oamenii au pierdut aproape complet legatura cu ea. Acum avem nevoie sa incetinim activitatea mintii, sa o facem sa lase si pe aceeasta constiinta sa iasa in evidenta.
Geniile, sfiintii, cei care mediteaza dar si cei care se drogheaza – tocmai asta fac! Isi concentreaza mintea pe o singura si unica idee (gand) astfel incat restul mintii ramane ca un cer fara nori iar constiinta incepe sa se manifeste. Si atunci ei simt o stare de inspiratie, de extaz, de viata intensa.  Si simt asta si tu nu! Numai pentru ca inca nu stiai ca lumea in care traiesti contine si asa ceva!
Ceea ce este util pentru tine e faptul ca aceasta constiinta este Eu-l tau perfect! Ea contine deja in ea toate starile pe care ti-ai dori sa le ai si inca iti lipsesc, toata forta interioara pe care o doresti si inca nu o ai decat uneori, toata gandirea pozitiva si optimismul de care ai avea nevoie in viata.
Toate aceste lucruri tu le ai in tine, ele sunt continute in aceasta constiinta.
Tot ceea ce fac eu si Simona, Pera,  Florina, Andreea si toti ceilalti care studiaza dezvoltarea personala este sa te pun in situatia in care mintea ta sa accepte ca tu defapt chiar esti perfect.
Asta imi aminteste de o replica a lui Osho: “reusesti sa canti la vioara bine deabia dupa 10 ani de practica pentru ca atat iti ia sa recunosti ca stiai deja sa canti perfect la vioara”. Toata stiinta este deja in tine, tot ceea ce ai reusit pana acum si ceea ce o sa reusesti de acum inainte se gaseste deja in tine.  Citesti si aplici unele exercitii de pe site doar din nevoia de a iti convinge mintea ca meriti sa ai acele calitati, abilitati. Dar tu defapt deja le ai. Eu te pacalesc ca te ajut sa ti le creezi. De fapt nu o sa reusesti nicidata sa creezi ceva – totul este deja in constiinta ta.
Acesta este marele secret al dezvoltarii personale!
De aici porneste totul si tu ai in tine aceasta comoara dar habar nu ai de ea!
Enerveaza-te pe tine si pe cei care nu ti-au spus asta niciodata!
Si apoi incepe sa meditezi! Sa te intorci spre tine!
Cum sa faci asta?
Primul exercitiu pentru controlul mintii si activarea supra-mentalului!
O prima metoda pentru tine azi si apoi mai continuam. Noteaza-ti pe un biletel pe care sa il ti in buzunar urmatoarea intrebare:  “Cine sunt eu?”
Apoi pune biletelul in buzunar si de fiecare data cand pui mana in buzunar si dai de bilet, scoate-l si citeste-l.
Gandeste-te la mintea ta in timp ce ea functioneaza!  Acum cand citesti acest text ce face mintea ta? Poti sa citesti textul si sa fi si atent la modul in care mintea ta reuseste sa functioneze?
Este ca si cum ai avea doua minti… una citeste iar alta este atenta la prima minte!  In timp ce citesti biletul pur si simplu intreaba-te daca mintea ta esti tu, sau daca tu esti totalitatea emotiilor tale, sau daca tu esti suma corp+ganduri+emotii…  Cu cat repeti mai intens aceasta intrebare cu atat mintea ta va gasi o alta componenta a ei pe care se va baza ca sa raspunda corect la intrebare. Aceasta componenta este o senzatie de atentie indreptata tocmai asupra mintii.
Al doi-lea  exercitiu rapid pentru controlul mintii  si activarea supra-mentalului!
Ia o stereograma (vezi articolul “Invata cum isi folosesc geniile creierul!”) si fa tehnica pentru a o vedea corect. Apoi, in timp ce o privesti si vezi corect imaginea… imparte-ti mintea in doua. O parte sa continue sa fie atenta la stereograma iar cealalta parte sa fie atenta la mintea ta care priveste sterograma.
Daca reusesti sa faci lucrul asta, sa simti cele doua minti (de fapt e o singura minte pe care poti sa o imparti in doua) o sa ti se deschida noi orizonturi in viata ta. Brusc o sa vezi lumea diferit, o sa te percepi pe tine ca faci lucruri aparent imposibile – ajungi sa iti controlezi mintea!
Dupa ce incepi sa percepi aceste doua nivele ale mintii tale o sa ti se para extrem de usor sa iti pui mintea sa execute sarcinile pe care i le dai.
Aceste exercitii sunt exercitii de autocunoastere si pun baza exercitiilor de meditatie.  Multa lume ma tot intreaba cum sa inceapa sa mediteze. Acesta este primul pas.

Niciun comentariu:

pineal gland activation

iubirea

iubirea

imbratisare

imbratisare

Unu

Unu

Unu

Unu

Unu

Unu

merkaba

merkaba

Esenta

Esenta